Regio informatie
departement Gard

(Occitanie)
Omgeving om en nabij Uzes

Omgeving
Languedoc-Roussillon ligt in het diepe zuiden van Frankrijk en beslaat de departementen Lozère, Gard, Hérault, Aude en Pyrénées Orientales.
Mas d´Oléandre ligt in de Gard, een boeiende streek net onder de Ardèche en grenzend aan de Middellandse Zee. Het is het land van de ondoordringbare Garrigue, van talrijke ruines, vestingstadjes en het Romeinse aquaduct: de Pont du Gard.

Languedoc
In de loop van de geschiedenig heeft het begrip Languedoc allerlei betekenissen gehad. Een middeleeuwer dacht erbij aan de langue d´oc. Het Occitaans is de verzamelnaam voor een aantal nauw verwante streektalen die zich vanaf ca. 1300 hebben ontwikkeld uit de Langue d´Oc (Lenga d´Òc), soms ook wel Provençaals genoemd. Het taalgebied van deze streektalen wordt voor het gemak Occitanië of Languedoc genoemd. Het gebied waar die taal gesproken werd, was heel Frankrijk ten zuiden van Lyon. De grenzen van de oude provincie Languedoc waren wat ruimer getrokken dan die van de huidige Languedoc.

Roussillon
Het landschap van Roussillon kenmerkt zich door grote verschillen op een vrij klein oppervlak. Tot en met Argelès heeft de kust brede stranden, vergelijkbaar met die van de Languedoc, en hier en daar met kustmeren. Ten zuiden van Argelès ligt de Côte Vermeille, gekenmerkt door hoge rotsen met hier en daar een kleine inham of een strandje. Achter de kust ligt een groot gebied dat gebruikt wordt door tuin- en wijnbouw. In het zuiden en het westen wordt dit gebied begrensd door de Pyreneeën. En in het noorden door de minder hoge Corbières. In de lagere gedeeltes van het gebergte en in de heuvels strekt het maquis zich uit. Dit ondoordringbare kreupelhout lijkt op de garrigues, maar kent geen open stukken.

Gard
Romeinse steden als Nîmes, Arles en Uzès, maar ook Avignon met kleurrijke festivals en het fraaie pauselijke paleis zijn een bezoek waard. In het noorden van de Gard ligt het bergachtige natuurgebied de Cévennes, met geweldig mooie gorges en rivieren. Nog iets zuidelijker ligt de Camargue met `wilde´ paarden (ook wel bekend als Camargue paarden), flamingo´s, rijst- en zoutvelden.

Uzès
Uzès is een levendig plaatsje ten noorden van Nîmes gelegen in de heuvelachtige streek Uzège. Uzès is van oorsprong een Romeinse legerplaats Ucetia. Vanaf de vroege middeleeuwen was het de zetel van een bisdom. De plaatselijke adellijke families Bermond & Crussol hadden weinig in te brengen. Tijdens de godsdienstoorlogen bekeerde de bisschop zich tot het protestantisme. De katholieke Franse koning was nu zijn greep op de stad kwijt en hij benoemde Antoine de Crussol tot hertog om deze vervolgens als zijn stroman te kunnen gebruiken. Na de executie van de opstandige hertog van Montmorency werd Uzès het eerste hertogdom van het koninkrijk.

`Le Roi est mort, vive le Roi´, het uitspreken van deze plechtige woorden tijdens een koninklijke begrafenis was voorbehouden tot de eerste hertogen van Frankrijk. Deze kwamen uit Uzès, wat dit levendige historische stadje in de Languedoc tot eerste hertogdom van het land maakte. De voorname, adellijke status bracht het geslacht Crussol d´Uzès voort, die de koninklijke familie met zwaard en leven diende te verdedigen. Hoewel deze taak het leven van vele opeenvolgende hertogen heeft gekost, bewoont de familie - na meer dan 1000 jaar - ook nu nog het kasteel in het centrum van het stadje. Dit kasteel is slechts een van de vele sfeerbepalende gebouwen in Uzès dat in zijn geheel zo aantrekkelijk is, dat het een plek op de werelderfgoedlijst van Unesco heeft verworven. Wat niet betekent dat het enkel een soort museumstad is waar mensen fluisterend doorheen wandelen. Vandaag de dag is Uzès een dynamisch stadje met maar liefst twee wekelijkse markten. In alle opzichten een plek om het Franse mediterrane leven te beleven. De Franse toneelschrijver Jean Baptiste Racine bracht hier in 1661 zijn retraite van het Parijse leven door. Kenners zeggen dat dit verblijf altijd in zijn werk is blijven doorschemeren door het mediterrane decor waarbinnen veel van zijn tragedies speelden. Racine geeft met zijn verzameling brieven die hij in deze periode aan Parijse vrienden schreef een goed beeld van het 17de eeuwse leven alhier. `Et nous avons des nuits plus belles que vos jours ..´, zo leek hij zijn vrienden de ogen uit te steken. `En wij hebben nachten mooier dan uw dagen ..´. Ziet u zichzelf al dergelijke brieven (of e-cards) naar het thuisfront schrijven?

Als bezienswaardigheden kan men de 12de eeuwse Tour Fénestrelle, de Romaanse kathedraal St. Théodorit, de Duché en niet te vergeten de Place aux Herbes bezoeken.

Pont du Gard
De op twee na meest bezochte attractie van Frankrijk is een waterleiding. De bronnen die het Romeinse Nîmes van water moesten voorzien lagen hemelsbreed 20 km van de stad. Het verval tussen de bronnen en de slechts 17 meter lager gelegen bestemming moest zo gelijkmatig mogelijk over de 50 km leiding verdeeld worden; per km mocht het water slechts 34 cm lager uitkomen. Een belangrijk obstakel was de loop van de Gardon. De Pont du Gard is het aquaduct dat deze rivier moest overbruggen. Het is 275 meter lang en de derde verdieping ligt bijna 49 meter boven het wateroppervlak van de Gardon.

Nîmes
De naam Nîmes is afgeleid van de Romeinse bronnengod Nemausus. De stad werd één van de plaatsen waar Romeins geld gemunt mocht worden. Ter herdenking van de overwinning van Keizer Augustus op Marcus Antonius, Cleopatra en Egypte beeldde men op de munten een krokodil af geketend aan een palmboom. De krokodil met de palmboom wordt door de stad sinds de Renaissance als logo gebruikt. Door de ligging aan de Via Domitia bloeide de stad op. Gedurende de 17de en de 18de eeuw maakte de stad een bloeiperiode door dankzij de textielindustrie. Een fabrikaat van blijvende betekenis was denim, dat een verbastering is van `de Nîmes´.

Belangrijke bezienswaardigheden zijn o.a. het kunst- en mediatheek centrum Carré d´Art, het Castellum, Jardins de la Fontaine, les Arènes en Maison Carré.

Avignon
Deze stad is omsloten door massieve wallen, het werd in de 14de eeuw een pauselijk stad toen de uit Rome gevluchte pausen er het Palais des Papes lieten bouwen. De beroemde 12de eeuwse brug van Avignon, de Pont St. Bénézet werd tijdens de overstroming in 1668 grotendeels verwoest. Eigenlijk dansten de mensen niet op de brug, maar op een eilandje eronder. Gedurende 3 weken in juli vindt in Avignon het grootste festival van Frankrijk plaats met o.a. ballet, toneel en klassieke muziek.

Arles
De naam Arles vindt zijn oorsprong uit het Romeinse Arelate. Arles is gelegen aan de Rhône en maakt de stad tot een toegangspoort naar de Camargue. In 1888 komt Vincent van Gogh per trein aan op het station van Arles. Hij raakt verliefd op het prachtige licht van het Provençaalse landschap. Zijn schildersstijl gaat afwijken van het impressionisme en hij schildert onafgebroken. In datzelfde jaar na een breuk met Gauguin verminkt de schilder zichzelf door het afsnijden van zijn linkeroor.

La Camargue
De Rhône-delta is verantwoordelijk voor het ontstaan van de Camargue, het golvende achterland van de Languedoc waar de aanwezigheid van flamingo´s, wilde paarden en vechtstieren veel goed maakt. Vanwege de voedselvoorziening werd een deel van de delta ontgonnen ten behoeve van de rijstbouw.

Zigeuners komen elk jaar in mei naar Les Saintes Maries de la Mer, hier herdenken ze de legendarische aankomst per boot van Maria Magdelena, de heilige Martha en de zuster van Maria in 18 N.C.

Aigues-Mortes, stad van de dode wateren is in de 13de eeuw gebouwd door Lodewijk XI.

Deze Camargue rivierdelta van de Rhône heeft wat natuur en landschap betreft veel gemeen met de kust van de Languedoc. Ook hier moerassen en kustmeren die slechts door een smalle strook land van de volle zee gescheiden worden. Het geheel is ontstaan door het bezinken van de door de Rhône aangevoerd slib.

Terwijl de kuststrook van de Languedoc vrij smal is, gaat het in de Camargue om een veel uitgestrekter gebied. Ze beslaat 750 km², waarvan ongeveer 200 km² natuurreservaat is. Dicht bij de zee liggen de étangs, brakke kustmeren, en meer landinwaarts grote rietmoerassen. Een bedreiging voor de natuur van de Camargue vormt de oliehaven van Fos. Eveneens aan de oostkant van de Camargue liggen de uitgestrekte rijstvelden en wat zoutpannen. Hopelijk is de opmars hiervan tot staan gebracht nu het gebied tot natuurpark verklaard is.

De grenzen van de oude provincie Languedoc waren wat ruimer getrokken dan die van de huidige Languedoc. Tegenwoordig valt de regio Languedoc-Roussillon samen met de departementen Pyrénées-Orientales (Roussillon), Aude, Hérault, Gard & Lozère.
De kust van de Languedoc wordt gevormd door mooie brede zandstranden. Direct hierachter liggen brakke meren, eigenlijk stukken zee die door aanslibbing van zandbanken van de zee zijn afgesneden.

Sommige van deze meren zijn natuurgebied, andere worden druk gebruikt door watersporters. Het vlakke land daarachter gaat over een breedte van enkele tientallen kilometers over in een meer glooiend gebied; hier liggen de belangrijke steden en strekken de wijngaarden zich eindeloos uit.

Garrigues
Bij Nîmes en Montpellier ligt de Garrigues; een woeste streek met deels kale, deels met kreupelhout begroeide heuvels. Het achterland maakt deel uit van het Centraal Massief. Tot dit oude gebergte behoren bijvoorbeeld de Cévennes en de Montagne Noire. De Corbières is een voorgebergte van de Pyreneeën. De invloed van de Middellandse Zee is hier niet meer merkbaar. Op de hellingen liggen uitgestrekte eiken- en kastanjebossen. In de dalen worden, waar maar plaats is, wijndruiven verbouwd en liggen kuuroorden, oude kloosters en kastelen.

In deze verlaten streken konden allerlei oude tradities overleven. Mede om deze reden is in 1972 het Parc régional du Haut Languedoc in gesteld.

Mont Ventoux
Mont Ventoux is Provençaals voor winderige berg waar de temperatuur tot -27 kan dalen en waarbij men zomers het idee heeft dat het witte puinsteen op de top (1912 m) sneeuw is. Verder is de Mont Ventoux bekend vanwege de Tour de France en de tragische etappe van 13 juli 1967 waarin de wielrenner Tom Simpson komt te overlijden.

Les Cévennes
Dit is één van de dunst bevolkte gebieden van Frankrijk. Les Cévennes staat bekend om zijn wilde bloemen, roofvogels (zoals arenden) en wilde zwijnen. Dichtbij Millau, in het centrum van het Parc des Grands Causses, is het hoogste viaduct (343 m) ter wereld gebouwd. Deze overbrugt het brede en diepe dal van de Tarn aan de ingang van de Gorges du Tarn voor de snelweg van Parijs » Clermont Ferrand » Montpellier.

De poort naar de Cévennes vanuit Alès gezien is het plaatsje Anduze. Bekend vanwege het in 1855 opgezette bamboebos: La Bambouseraie.

Activiteiten rondom Uzès
Het hele jaar door kunt u bij ons terecht voor sportieve activiteiten, festivals of het bezoeken van musea. Op het gebied van sportieve activiteiten zijn er bij ons in de directe omgeving prachtige wandelingen te maken o.a. in de Garrigues, het Nationaal Park de Cévennes of in de Val d´Eure rondom Uzès. Ook is een mooie fietstocht per mountainbike in de Garrigue zeer zeker het aanbevelen waard.

Een tocht per kano op de rivier de Gardon biedt u een spectaculair uitzicht op de Pont du Gard. Wilt u het wat ruiger dan is de Gorges de l´Ardèche slechts op 30 minuten van ons vandaan.

Wat te denken van een prachtig uitzicht op Uzès vanuit een hete luchtballon/montgolfière; een zeer populaire activiteit en de enige plaats in de Gard waar u deze activiteit uit kunt oefenen.

Op 5 kilometer afstand biedt de Golf Club d´Uzès voor de Golfliefhebbers onder ons een 9 holes PAR 36, 4 compacte holes en een putting green aan. Golf Club Nîmes - Campagne, 18 holes PAR 72 en putting green ligt op 15 minuten van het centrum van Nîmes en is met 5 sterren geclasseerd door `Golf Européen´.

Jeu de Boules: het lijkt voor ons een simpel spelletje, maar voor de Fransen is het volkssport nummer 1. Op zijn Frans: pétanque.

Mas d´Oléandre
Mas d´Oléandre onderscheidt zich mede door de unieke ligging. De Provence, de Camargue en de Cévennes zijn dichtbij evenals de historische steden Avignon, Nîmes en Arles. Al op slechts enkele kilometers afstand zijn er tal van prachtige dorpjes en stadjes te vinden: Uzès, St. Quentin la Poterie, Lussan, Goudargues, Pont du Gard, Castillon du Gard, Vézénobres ....

Wilt u niet met de auto weg? Dan kunt u vanaf Mas d´Oleándre fantastische wandelingen maken langs wijnvelden en door schilderachtige gehuchten.


Mas d´Oléandre
Leonard & Esther Robberts-Kuchler
Chemin du Tour
Hameau Saint Mediers
30700 Uzès
Frankrijk

tel
mob
web   
(00.33) 04.66.22.63.43
(00.33) 07.83.36.39.09
www.masoleandre.com
Tekst en foto´s: © 2011-2022 Leonard Robberts.
De tekst en/of de foto´s mogen niet worden gebruikt of opgeslagen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.


Powered by Travel-n-Traffic
Beginpagina|Regio informatie|Onroerend goed|Adverteren
X